In het wild(19)
Het enige mogelijke obstakel was mijn nieuwe werkgever. Ik werkte net bij De Pers op Zaterdag en mijn hoofdredacteur was er niet zeker van dat een paar duizend euro reiskosten voor een verhaal over Ray Slijngaard een goed idee was. Na een wervende toespraak van mij, contact met een niet te dure Zuid-Amerikaanse fotograaf en een nacht slapen kreeg ik toestemming.
Ik belde Ray om nog één keer te bevestigen, daarna zou ik mijn ticket kopen. Hij nam niet op, maar belde één minuut later terug. Ray zat in een Duitse studio, vandaar de slechte verbinding. Hij wilde me al e-mailen, maar het leek hem beter om het over de telefoon te vertellen.
Ray had besloten om, met het oog op de internationale markt, voor een buitenlandse schrijver te kiezen. Zijn comeback kwam eraan, het beloofde groots te worden. Zo groots dat hij niet eens van plan was om zijn album in Nederland uit te brengen. De Nederlandse markt was te klein en dat akkefietje met Erik de Zwart zat hem nog steeds niet lekker. Ze hadden in Nederland gewoon geen respect voor mensen die iets presteerden in het buitenland. Het werd een geheel buitenlands project, voor Nederland was geen publiciteit nodig. Maar nu moest hij ophangen, want de verbinding was slecht.
Eerst was ik verbaasd, maar de dag erna toch ook een beetje verontwaardigd. Ik stuurde hem een e-mail. Een uur later stuurde hij er een terug.
Robert,
Ik vindt het ook vervelend!
Best regards,
Ray Slijngaard
15
RTL Boulevard belt
RTL Boulevard belde. Wat vond je van het nieuwe typetje van Wendy van Dijk?
Even los van de surrealistische ervaring dat RTL Boulevard belde om te vragen wat je vond van het nieuwe typetje van Wendy van Dijk: het was geen slechte vraag. Ook niet een vraag waar je zomaar antwoord op kon geven.
Het nieuwe typetje van Wendy van Dijk heet Dushi. Lucretia Martina, ook wel Dushi genaamd, is een Antilliaanse weervrouw die zwart en dik is en met een Surinaams accent de hele tijd grappen maakt over Antillianen die lui zijn en niet trouw aan hun vrouw. En dat is dus Wendy van Dijk, die zelf dun en blond is, in een vermomming.
RTL Boulevard belde omdat op GeenStijl.nl een vergelijking werd gemaakt met het boek dat jij had geschreven.
“Maatschappelijke verontwaardiging kan leuk zijn en ‘schande!’ roepen zijn we altijd voor,” stond er op de website. “Maar wees dan wel consequent en zit niet alleen te zeiken als een eliteschrijver een geestige lofzang op dikke negerinnen uitbrengt.”
Die eliteschrijver, hadden ze bij RTL Boulevard geconcludeerd, dat was jij.
“Ook in de lagere maatschappelijke klassen is stigmatisering en racisme namelijk aan de orde van de dag,” schreven ze verder op GeenStijl over de Dushi van Wendy van Dijk.
Over dat – vermeende – racisme waren wat mensen van Surinaamse afkomst boos geworden. (Waarom zijn het altijd Surinaamse Nederlanders die boos worden over dit soort dingen en nooit Antilliaanse Nederlanders?) Een paar van die mensen waren dezelfde mensen die boos waren geworden over het boek dat jij had geschreven.
Goed. Een paar dagen later was Wendy van Dijk op de televisie. In De wereld draait door zat ze aan tafel met Matthijs van Nieuwkerk, Jan Mulder, Jeroen Pauw en Andries Knevel. Wendy van Dijk zat er omdat 2,4 miljoen mensen hadden gekeken naar de eerste aflevering van haar programma met Dushi.
Toen ook nog even werd gevraagd naar de boze mensen, was de communis opinio aan tafel dat die boosheid nergens op sloeg. Er zaten geen slechte bedoelingen bij Wendy van Dijk die zich zwart en dik liet maken en daarna allemaal grapjes vertelde over negers die nooit naar hun werk gingen.
Dit is het probleem. In een blank gezelschap zal exact dezelfde gebeurtenis op een totaal andere manier worden beleefd dan in een zwart gezelschap.
Vijf beroemde Hollanders die aan een tafel ‘de media-maand’ bespreken, zien er geen kwaad in als een van die Hollanders in blackface grapjes maakt over negers.
In een zwart gezelschap denken ze: hoe kan het dat zij de historische betekenis van blackface niet kennen? En waarom zitten er altijd alleen maar blanke Hollanders aan die tafel om ‘de mediamaand’ te bespreken? Maken wij geen deel uit van ‘de media’?
Het een is niet beter dan het ander. Het is alleen anders. Blanke mensen die zich zwart schminken en daarna grapjes maken over zwarte mensen bedoelen het niet kwaad, misschien is het meer: onwetendheid? Hetzelfde geldt voor zwarte mensen die dan meteen roepen: racisme!
16
Gran Café
Het was middernacht, dus de ingang van Gran Café werd verplaatst van de voorkant van het gebouw naar de achterkant. Overdag heet het hier, aan de Arena Boulevard naast de Heineken Music Hall, Grand Café Het Vervolg. ‘s Avonds noemen de bezoekers het Gran Café. Overdag wordt het café bezocht door werknemers van de kantoren die eromheen liggen. Op vrijdag- en zaterdagavond is er disco met een clientèle die in neonletters ‘Grand Café Het Vervolg’ ziet staan en concludeert dat het hier ‘Gran Café’ moet heten.