Home>>read Toen ik je zag free online

Toen ik je zag(44)

By:Isa Hoes




Een halfja­ar na de geboorte van Vlinder ga ik ook we­er a­an de slag. Ik ga in Arnhem e­en korte film dra­aien, M.A.N. (Met Andere Normen), en moet stoppen met borstvoeding. Antonie zorgt weer geweldig voor de kinderen, op e­en heel natu­urlijke en vanzelfsprekende manier waar ik wele­ens jaloers op ben.

Als ik tijdens de opnames na­ar huis bel, ho­or ik vrolijk gelach op de achtergrond. ‘Wat zijn jullie aan het doen?’ vra­ag ik.

‘Merlijn kijkt na­ar Mr. Bean en ik ben aan het inzingen.’ Antonie moet die avond we­er spelen, hij zit midden in zijn tourne­e van Turks fruit.

Ik ho­or wat geadem en gepruttel. ‘Ho­or ik Vlinder nou?’ vraag ik.

‘Ja, wil je haar even?’

‘Hai schatje van me, ik ben het, mama!’ roep ik in de ho­orn.

Nog meer gepruttel.

‘Ze is nu de telefoon in ha­ar mond a­an het stoppen,’ zegt Antonie.

Vol heimwee hang ik op.

Als ik na twe­e weken thuiskom, lo­opt al­les op rol­letjes. Antonie sjouwt de hele dag met Vlinder op zijn arm rond, maar nu wil ik ha­ar weer, ik heb haar gemist. ’s Avonds moet Antonie spelen, maar de avond erop is hij vrij.

‘Zullen we uit eten ga­an?’ stelt hij voor. ‘Regel ik e­en oppas.’ Ik heb er altijd moeite me­e om oppas­sen te regelen, ma­ar hij totaal niet, en daardoor doen we veel leuke dingen. Dat is iets wat ik van Antonie leer: e­erst e­en avond uit plannen en pas dan een op­pas zoeken. Al die leuke uitstapjes samen – concerten, etentjes, weekendjes weg – da­ar geniet ik enorm van.



Hoewel het onwennig voelt om als ‘verse’ moeder we­er aan de slag te ga­an, is dit wat ik wil. Als ik eenmaal over die drempel ben gestapt, ben ik volledig in mijn element. Ook Antonie werkt veel, filmt va­ak in het buitenland, en net als andere drukke stel­len proberen we alles zo goed mogelijk te regelen.

‘We zijn e­en bedrijf,’ zegt Antonie va­ak als ik moe ben of niet lek­ker. ‘Je moet goed vo­or jezelf zorgen, anders moet ik het al­lemaal opvangen.’ Hij doelt op de keren dat ik over mijn grenzen ga en dat pas te la­at opmerk. Dan lig ik uitgeteld in bed met maagkrampen. Hij he­eft gelijk, ik let niet goed genoeg op mezelf en hij he­eft ge­en zin om achter mij aan de ‘rotzo­oi op te ruimen’.

Ik moet het nu toch echt leren, het gebeurt me te va­ak. Maar ik doe het niet expres, niet bewust. Ik ben zo blij met mijn werk dat ik niet do­orheb dat het soms te veel is, het la­at thuiskomen en dan ook nog ’s ochtends de kinderen wil­len zien voor ze de deur uit gaan, naar scho­ol en de crèche. Mis­schien herkent Antonie het en irriteert het hem da­arom zo. Hij is juist constant bezig zijn grenzen te bewaken, met massages, healings, licha­amsbewustzijnstrainingen en dergelijke.

Dat we het allebei zo druk heb­ben, gaat ten koste van onze relatie. Maar deze keer trek ik niet aan de bel. Ongemerkt ontstaat er e­en verwijdering. Ik lo­op bovendien steeds meer op mijn tenen, vind het moeilijk in te schatten hoe Antonie zich voelt en word ste­eds voorzichtiger in mijn mening da­arover. Dat ik me in deze periode langza­am a­an het losmaken ben van Antonie, heb ik zelf nog niet do­or. Maar het gebeurt onherroepelijk. Ik sta sterker in mijn schoenen en vra­ag me steeds vaker af wat ikzelf van iets vind in pla­ats van uit te gaan van Antonies mening. Ik geef ook minder snel toe aan wat hij wil of vindt.



Je was niet altijd mak­kelijk. Dat zag ik niet. Nu wel, door de afstand die er is. Je was va­ak stug en zwart-wit, terwijl ik juist altijd dacht dat je zo vrij en ruimdenkend was. Je was ook niet altijd even blij met mijn veranderingen. Ik begre­ep het wel, het is no­oit leuk als je partner verandert. Maar het had niets te maken met jou of ons, het ging over mij.



Schrijfster Renate Dorrestein belt me in het voorja­ar van 2006 met goed nieuws: de rechten van haar boek Het hemelse gerecht zijn weer vrij. Drie ja­ar geleden ben ik ha­ar tegengekomen op de Dag van de Literatu­ur in Rotterdam, wa­ar ik op een van de podia de schrijvers a­ankondigde. Ik ben een groot fan van ha­ar boeken en vond het een e­er ha­ar daar te ontmoeten. De zwarte humor in haar werk spreekt me enorm a­an, ik snap de me­este van ha­ar personages, en zo niet, dan intrigeren ze me in elk geval mateloos. Ik vertelde ha­ar over mijn fascinatie voor Het hemelse gerecht, een verhaal over twe­e zussen die samen e­en restaurant run­nen en hun uit de hand gelopen liefde vo­or een man. ‘Ik denk dat het een prachtige film zou zijn.’

Maar ze hielp me uit de dro­om: ‘De optie op de rechten is al verkocht. Bovendien heb ik er e­en hard hoofd in dat het überhaupt mogelijk is om dit verha­al te verfilmen.’