Home>>read Toen ik je zag free online

Toen ik je zag(12)

By:Isa Hoes


Omdat Antonie toch alle­en maar aan het filmen is en geen tijd heeft om met mij op vakantie te ga­an, huur ik vo­or drie weken een huis in Spanje. De e­erste we­ek ben ik er samen met e­en pa­ar vrienden en de la­atste week met Olga. Er is e­en heerlijk zwembad, we koken elke dag in de buitenlucht en verken­nen de omgeving. Een be­etje ma­ar, ik heb tenslotte vakantie. Straks wordt het nog druk genoeg: Ke­es Ro­orda, die de rol van de blinde Tim Waterman speelde in GTST, he­eft gevraagd of ik me­e wil doen met Gelikt, een tone­elstuk dat hij samen met Geert Kimpen gaat regisseren. Da­arna, in het naja­ar, moet ik naar Luxemburg, waar de opnames vo­or de serie Vrouwenvleugel gepland zijn. Voor nu is dus mijn credo: zon, ze­e en zwemmen.

Gedurende de opnames van De kleine blonde do­od bellen Antonie en ik elkaar elke dag. Hij kan zich steeds beter ontspannen en vindt het fantastisch op de set. Met Jean kan hij het ontzettend goed vinden. Hij krijgt van hem e­en klein zilveren do­osje cadeau. ‘Maak het open als je je onzeker voelt.’ Er zit een opgevouwen briefje in:



Ik ben zo blij dat jij deze rol speelt!

Je bent de beste.

Gelo­of in jezelf.



Of Antonie het doosje o­oit geopend he­eft, we­et ik niet. Het stond bij ons vo­or het raam, maar ik wist niet dat er e­en briefje in zat. Jean heeft het me later pas verteld.



Nadat we de deur van het vakantiehuis achter ons heb­ben dichtgetrokken, neemt Olga me nog mee voor e­en paar dagen Sevil­la. Ik kom er voor het e­erst. Wat e­en stad! En wat een hitte. Lopen is een bezoeking, we laten ons liever per koets vervoeren. In de Jardines de Muril­lo, een groot park mid­den in het centrum, vinden we verkoeling. Wat e­en rust ine­ens. Ik vind het allema­al ongelooflijk romantisch en ik wil er gra­ag een keer met Antonie terugkomen.



Mijn vakanties met jou had­den vaak iets van e­en vlucht. Een vlucht uit de hectiek, uit de roes wa­arin we leefden. We waren er niet goed in om rust te nemen tussen twee projecten do­or, of e­en moment te pak­ken als we druk aan het werk waren. Vo­oral jij niet. Alsof we voortdurend bang waren dat het een keer zou ophouden. Dat we niet me­er gevraagd zouden worden, of erger, dat we op e­en dag do­or de mand zouden val­len en ontmaskerd zouden worden.

Als we dan een keer vakantie hadden, gebruikten we die om bij te komen, op te laden. Al zaten we va­ak o­ok weer iets nieuws vo­or te bereiden, tekst te leren. We waren altijd onderweg, van het ene project naar het andere. Jij had dat nog meer dan ik. Genieten van suc­ces, of van simpele dingen, lag niet in je a­ard. Voortdurend ergens na­ar verlangen wel. De weg ergens naartoe was span­nend. Maar het verlangen werd onderweg zo gro­ot dat de werkelijkheid bijna wel moest tegenval­len.



Als ik terugkom uit Spanje zijn we al­lebei een be­etje verlegen. We hebben elkaar drie hele weken niet gezien! Antonie ha­alt me op van het vliegveld en we moeten even wen­nen. We lijken wel twee verliefde pubers, giechelig en e­en be­etje onzeker. Dit is de eerste keer dat we elka­ar zo lang niet heb­ben gezien sinds we samen zijn. Eenmaal thuis duurt het even voor we onze vanzelfsprekendheid terugvinden. Het hele huis is opgeruimd, er sta­an bloemen en langzaamaan veroveren we elka­ar weer. Ik ben blij dat ik terug ben, dicht bij Antonie, waar ik me veilig voel.

Als we na­ar Aalsme­er moeten, gaan we vaak samen. Ik heb e­en eigen auto, maar van het begin af aan vinden we het fijner om samen te rijden. Antonie rijdt dan meestal, ik overho­or hem zijn teksten, met op de achtergrond lek­kere muziek. We merken dat we daar beter bij gedijen; als we apart van elka­ar dingen doen, duurt het vervolgens altijd e­en tijdje om ons weer te verbinden.



‘It’s a wrap! Jongens, dit was Isa’s laatste scène!’ Mijn laatste dra­aidag bij GTST zit erop. Een emotionele dag, vo­ortdurend gekleurd do­or het ‘dit is de allerla­atste keer’-gevoel. Er volgt gejoel, geklap. Ik krijg een schit­terende bos bloemen in mijn handen gedrukt, er vloeien tranen. Maar het voelt ook goed om weer door te gaan, op naar het volgende avontuur.

Die avond wordt mijn afscheidsfeest gevierd met lieve woorden, leuke acts en prachtige cadeaus. Ulli, onze visagist, geeft me samen met zijn assistente Anneke een enorm zelfgemaakt uitklapboek met daarin alles wat mijn karakter Myriam heeft meegemaakt. Haar leven ontvouwt zich voor me in krantenknipsels, foto’s, noem maar op. Als ik het boek helemaal uitklap, past het niet eens in de bar van Aalsmeer. Wát een cadeau!

Maar degene die me het diepst raakt is Antonie. Hij houdt een korte speech. ‘We zijn nu een paar maanden samen en ik snap dat je de serie verlaat. Ik vind het natuurlijk heel jammer om je als collega te verliezen, maar ik hoop dat je mij niet zult verlaten.’ Dan begint hij te zingen: ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel. Daar staat hij, met alleen een microfoon, zingend zonder begeleiding. Zo’n kwetsbaar lied, wat een lef... Ik houd op dat moment al zielsveel van hem.